HTML

Luca-Guard

Leonbergi kölyökkutya érkezése, táplálása, nevelése

Friss topikok

  • Németh Krisztina: Üdv.! Hozzánk is érkezett egy leonbergi kan kölyök.. :) Azt szeretném tudni, hogy milyen tápot jav... (2015.06.21. 17:21) Leonbergi kölyökkutya érkezik!

Linkblog

Archívum

Leonbergi kölyökkutya érkezik!

2010.08.25. 10:16 kirjak

 

Tartási, táplálási és vitaminozási javaslat
leonberger kiskutyákhoz
 
 
Ezt a javaslatgyűjteményt a kennelünkből kiskutyát vásárló kutyás barátainknak, az új gazdáknak állítottuk össze. Az összeállítás tartalmazza a legújabb szakirodalomban fellelhető ismereteket, valamint saját tapasztalatainkat.
Egészen biztosan, sok új tulajdonos rendelkezik kutyás múlttal, néhányan a leonberger fajtát korábbról is ismerik. Számukra az alábbiak valószínűleg nem tartalmaznak alapvetően új információkat, esetleg azonban kiegészíthetik eddigi tapasztalataikat.
 
A leonbergert nem lehet átlagos kiskutyaként kezelni, tartása és táplálása eltér a legtöbb kutyafajtától. Ennek oka óriás termetéből adódik. Fél kiló körüli súllyal születnek, amely öt hetes korukra megtízszereződik, fél éves korukra testsúlyuk akár közel százszorosára nőhet! Marmagasságuk (kanoknál) eléri, illetve megközelíti a 80 cm-t.
Egyéves korukra kialakul csontozatuk javarészt, azonban a teljes kifejlődés közel három éves korukban fejeződik be, akkorra a kutya kiteljesedik.
Ebből adódóan különös figyelmet igényelnek kölyök koruktól három éves korukig, bár ezt követően is az óriás termetű kutyák sajátosságai határozzák meg tartásukat, táplálásukat.
 
A kiskutya fogadására feltétlenül fel kell készülni!
 
Célszerű a megérkezést követően úgy alakítani az életvitelt, hogy lehetőleg az egész napot betöltően megvalósuljon az ember közelsége a kutya számára. A leonbergert családi kutyának tenyésztették ki, lételeme a családban nevelkedés. Nemes fajta, azonban a fantasztikus tulajdonságai csak a családdal együttélés során alakulnak ki.
Tilos láncra kötni, kennelben tartani. Kutyapanzióba, ha feltétlenül szükséges, csak néhány napra kerüljön.
Az első hónapokban kicsi gyerek társaságában figyelemmel kell lenni apró fogacskáira, melyekkel játék közben akaratlanul fájdalmat tud okozni apró „csípéseivel”. Ez hamarosan elmarad, és csodálatos játszótársa lesz a kicsiny gazdájának.
 
(Nálunk, miután néhányszor játszva odakapott, vagy – hatalmas testének korlátait nem ismerve - felborította a gyermeket, annak sírása, visítása hatására legközelebb már gyengéden vigyázta.)
 
Töltsünk tehát sok időt a kiskutyával, azonban feltétlenül vegyük figyelembe pihenési szükségletét.
A kiskutya megérkezését megelőzően vegyük fel a kapcsolatot azzal az állatorvossal, aki a későbbi ellátását is biztosítja a kutyának. Tájékoztassuk a kölyökkutya érkezéséről. Írjuk fel a rendelési idejét, elérhetőségét - ne akkor kelljen kapkodni, amikor már baj van! A kiskutya kettő, négy és hat hetes korában féregtelenítve volt, hat hetes korában a kombinált védőoltást megkapta. Nyolc hetes korukig az anyjuk szoptatta.
Természetesen a kiskutya átvételekor az egészségügyi dokumentációt is rendelkezésre bocsátjuk, mely a kutya útlevelének a részét képezi. Tájékoztassuk az állatorvost a kutyába helyezett mikro chipről, ennek alapján nyilvántartásba tudja venni. A kutya gazdája is őrizze meg a chip számát, szükség lehet rá az állat azonosításához.
A kiskutya megérkezésekor – bármilyen nehéz is megállni – ne az legyen az első dolgunk, hogy túláradó szeretetünket rázúdítsuk! Engedjünk neki időt az udvar megismerésére, és várjuk meg, amíg elvégzi a dolgát. Ezután ismertessük meg vele a szálláshelyét, a kuckót, ahova nyugodtan elvonulhat pihenni. Feltétlenül legyen a közelében (mindig!) friss víz, és külön (tiszta) tálka az étkezéshez. Az etető és az itató tálkája olyan legyen, hogy ne tudja felborítani: az aljánál kiszélesedő.
Legyen a kiskutyának játéka! Nagyon fontos!!! Nem az értéke a meghatározó! Tudja cibálni, esetleg adjon ki valamilyen csipogó hangot. Ha megunta, néhány naponta cserélni kell, majd a régit visszakaphatja, örülni fog az ismerős darabnak!
Gyakran szólítsuk a nevén! Nagyon hamar reagálni fog az ismert szóra. A család azonos néven szólítsa, kerülje a becézgetést, főleg az első időszakban, és lehetőleg azonos hangsúllyal kerüljön a neve kimondásra. Ha valami rosszat tesz, ne a nevét mondjuk ki haragosan, hanem határozott „nem” vagy „fúj” legyen a tiltó szó. Az egyetlen fizikai kényszer a tarkó bőrének határozott, ugyanakkor gyengéd „megcibálása” lehet, SOHA ne kapjon verést a kutya! A leonbergi nagyon érzékeny lelkületű, viszont, ha megérti, mit várunk el tőle, maradéktalanul engedelmes.
 
(Mi az első hónapban a lakásban tartottuk a kiskutyákat. Időnként – a mozgásukon már jól észrevehető – kivittük a dolgukat elvégezni, majd fokozatosan egyre több időt töltött az udvaron, egyre szívesebben. Később éjszaka is kint maradt, előbb lámpafénynél, majd erre sem volt szükség. Hamar rávezethető a szobatisztaságra, főleg a nagy dolgát illetően.)
 
És az egyik legizgalmasabb téma, a kiskutya táplálása:
 
A kiskutyákhoz néhány napra elegendő induló csomagot adunk. Ez, néhány apró kiegészítő mellett tápot tartalmaz. Célszerű azonos táp beszerzése, és – bár sokfajta jó minőségű táp kapható – az első időszakban a folyamatosság miatt ezt a tápot biztosítani. Három hónapos korukig a súlytáblázatban foglalt napi mennyiséget négyszer, aztán fél éves korukig háromszor kell etetni. Ezt követően a napi adagot két részletben, reggel és este adjuk. A legtöbb fajta kutyát ekkor már csak egyszer etetik naponta, a leonberger azonban hajlamos a gyomorcsavarodásra, ezért élete végéig napi kétszeri etetést javaslunk! (Gyomorcsavarodás gyanúja esetén az állatot AZONNAL állatorvoshoz kell vinni, az azonnali műtét elmaradása végzetes!) Etetés után ne vigyük sétálni, lehetőleg ne játsszon, ne ugráljon, ilyenkor pihenjen a kutya.
A javasolt kutyatáppal természetesen nem akarok reklámot csinálni. Ettől később el lehet térni, azonban a leonberginek csak minőségi, prémium táp etetése javasolt, és annak is a Giant (óriástestű) változata. A tápváltást csak fokozatosan, a keverési arány lassú változtatásával célszerű végrehajtani. Az új tápra hasonlóan reagál a kiskutya, mint amikor mi, emberek egy távoli ország – egyébként méreganyagot nem tartalmazó – csapvizét fogyasztjuk: hasmenés, hányás lehet a következménye!
A prémium tápok tartalmazzák a legtöbb, a kutya számára elengedhetetlenül szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat stb.
Ennek ellenére ajánljuk, hogy az állatorvosukkal konzultálva, az általa javasolt életkorban az alábbi, általunk is kipróbált és használt kiegészítő készítményeket szerezzék be a kutyának:
      C-vitamin
      GlycoFlex GF600 kapszula (zöldkagyló kivonat)
      Immunovet
      VMP tabletta
      Calcium készítmény
Ezeket természetesen az állatorvos által javasolt készítményekkel ki lehet egészíteni, azonban vigyázni kell az adott vitaminok esetleges túladagolásának veszélyére. A túlzott vitaminozás megzavarhatja a kutya szervezetét.
 
(Mi, a vitaminokat három hónapos korukat megelőzően nem adtuk a kiskutyáknak a fenti készítményekből. Viszont természetes formában, ételekkel és gyümölcsökkel sok vitaminhoz jutottak. Minden nap kaptak joghurtba kevert tojást, mézet, reszelt sárgarépát. Kaptak túrót, sajtot (nem sajtszerű készítményt) és nagyon sok gyümölcsöt etettünk. Almát, banánt naponta többször is adhatunk, akár jutalomfalatként is. Kevés olívaolaj adagolása ízesíti is az ételt, és egészséges a kutyának.)
 
Ne adjunk a kutyának csokoládét (még jutalomfalatként sem) és szintén tilos a hagyma, hagymás étel etetése. Csontok közül ne adjuk a baromfi csöves csontját. Sertés húst, csontot csak hosszú főzés után adjunk a kutyának. Köröm pörkölt csontot ne adjunk, az apró csontokat rágás nélkül nyeli le, és komoly gyomor problémát okozhat! A burgonya emésztetlenül megy át a szervezetén.
 
(Mi az ételmaradékokat olykor megetetjük a kutyával, vigyázva arra, hogy a napi étkezésben a száraz táp mennyisége domináljon. Nyers húst nem adunk kutyáinknak.
Szintén vigyázni kell a zsíros ételekkel, nagy mennyiségben hasmenést okoznak.)
 
Táplálással kapcsolatosan NYOMATÉKOSAN felhívjuk a figyelmet a túltáplálás veszélyére! Valóban, gyönyörű a kis leonbergi, amikor olyan, mint egy gombóc! De ennek komoly ára van! A leonbergi ízületei rendkívül sérülékenyek a fejlődés időszakában, a gyorsan növekvő testsúly miatt. Súlyfelesleg esetén az ízületekre komoly teher esik, és vissza nem fordítható elváltozások jöhetnek létre.
 
(Mi másfél éves korukig visszafogtuk a kutyáink táplálását, SOHA nem adtunk többet a táp útmutatóján jelzett mennyiségnél. Ha egyéb ételt kaptak, azt a száraz táp visszafogásával kompenzáltuk. A kutyáinkat ebben az időszakban viszonylagos soványságuk miatt sértő megjegyzések is érték, kiállításokon. Persze, hogy rosszul esett, viszont előttem lebegtek a német tenyésztő intő szavai. És most is meggyőződésem, hogy megérte az útmutatása alapján eljárni. Másfél éves koruk után felszedték „versenysúlyukat”, és a kiállítások bírói egyszer sem kifogásolták az ízületi problémákra visszavezethető hibákat. Hatalmas, egészséges állatok lettek.)
 
Ehhez szervesen kapcsolódik a mozgás fontosságának a kiemelése. Túl azon, hogy a mindennapi, fokozatosan emelt mennyiségű séta során lelkileg is erősödik a gazda-kutya kapcsolat, feltétlenül hozzájárul kutyánk egészségéhez. Egyrészt nagy szerepe van a hízás elkerülésében, másrészt nélkülözhetetlen a megfelelő izomzat kialakulásában. Minden nap legyen meg a kutyának a mozgás, séta és futkározás (!) lehetősége! Ha módunk van rá, vigyük a kutyát úsztatni. Szereti is, és rendkívül jót tesz az izomzatnak.
 
Igen lényeges a fokozatosság elve. Kis sétákkal kezdjük, majd szigorúan csak annyi futás kövesse, amennyi a kutyának jól esik. Ne „fárasszuk”, ne lépcsőztessük és semmiképpen se futtassuk kerékpár mellett. Mozgás után hagyjuk nyugodtan pihenni a kutyát.
 
Ismertessük meg a kiskutyát gyerekekkel, ismerőseinkkel. Ismerje meg az idegen embereket, kutyákat és más állatokat is. Sétáljon zajos, forgalmas helyeken is, hogy később ne ijedjen meg a tömegtől, a hangoktól. Ha kiállítási terveink vannak, kezdjük el a fogak megmutatásának megtanulását.
 
Már nagyon kicsi koruktól fogékonyak a tanulásra, elkezdhetjük az engedelmességi gyakorlatok játékos bevezetését. Különösen fontos a behívás és a helyben maradás megtanítása, minden kutyának.
 
Javasoljuk a kutyaiskola felkeresését! Nem azért, hogy felvághassunk kutyánk cirkuszi képességeivel, hanem azért, hogy a többi kutya között megtanuljon viselkedni, elsajátítsa a szocializáció alapjait.
 
(Nekünk nagyon sokat nyújtott a kutyaiskola: a későbbiekben, kutyakiállításokon kutyáink sem félősek, sem agresszívak nem voltak. Külföldi kiállítások kapcsán sokat aludtunk szállodákban, vacsoráztunk éttermekben, problémamentesen. Kutyáink kifogástalanul tudtak viselkedni, soha nem vallottunk szégyent velük.)
 
A szőrzet ápolása nem tekinthető problémásnak a leonberginél, azonban rendszerességet kíván. Hetente egyszer célszerű alaposan átfésülni a kutyát, ez kb. tíz percet vesz igénybe. Ennek elmaradása viszont megbosszulja magát, ugyanis főleg a fülek mögött, ritkábban a hónaljban és a hasi részen, a „gatyánál” hajlamos a „csomósodásra” a szőr. Ha ez mégis bekövetkezne, feltétlenül ki kell bontani a csomót, szinte szálanként „szét kell húzni”. Erre esetleg kutya kozmetikust is megbízhatunk, azonban – mivel esetleg a könnyebb megoldást választaná – ne hagyjuk, hogy kivágja a csomót: aprólékosan ki kell bontani!
Vedléskor alaposan ki kell kefélni a kutya aljszőrét is! Ennek elmaradása esetén nehezebb felfedezni a kutya bőrében az élősködőket (a kullancs veszélyére nyomatékosan felhívom a figyelmet) és az ápolatlan kutyának kellemetlen a szaga is.
 
(Mi a vedlés időszakában VMP-t és sörélesztőt etettünk a kutyával. Gyorsította a szőrváltást, és szép fényt adott a kutya új szőrének.)
 
Az élősködőkkel (kullancs!) szemben évszaktól függetlenül védekezni kell! Több féle készítmény is kapható. Mi a tarkóra csepegtetünk váltva, különböző kullancs elleni készítményeket. Továbbá, ami nagyon fontos: 28 naponta! A szakirodalom szerint eddig hatásos, nem egy hónapig! Amennyiben bokros részen, erdőben sétáltatjuk a kutyát, előtte kullancsriasztó spray használata feltétlenül javasolt.
 
A belső féregtelenítést, féreghajtást háromhavonta célszerű megejteni, szintén váltott készítményekkel. A féregtelenítést és a kullancs elleni védekezést néhány nap eltéréssel végezzük.
 
A kiskutyát törzskönyvvel és útlevéllel (egészségügyi könyv) adjuk át új gazdájának. A törzskönyvvel fel kell keresni a MEOE-t, a helyi Ebtenyésztő Egyesületet, vagy a Nagytestű Kutyafajták Szakosztályát, és a tulajdonosváltozást be kell jelenteni, rá kell vezettetni a törzskönyvre.
 
 
Kívánjuk, hogy kutyájuk egészséges, vidám és szép legyen, sok örömöt szerezzen a családnak! Kívánjuk továbbá, hogy találkozzunk sok-sok kutya kiállításon, és a kutyák szüleikhez hasonló kiállítási sikereket érjenek el!
 
Kérjük, hogy a kiskutyák sorsáról adjanak tájékoztatást, egy-egy fényképet külön köszönettel veszünk.
 
Bármilyen kérdésükkel forduljanak hozzánk bizalommal telefonon, e-mailben, és bármikor személyesen is várjuk kérdéseikkel!
 
 
 
Kirják József és Emese
Luca-Guard Leonbergi Kennel H-4405. Nyíregyháza, Míves u. 18.
Tel: +36309154069; +36703154937 (English)
E-mail: kirjak@kirjak.hu
 
A dokumentum a Luca-Guard kennel szellemi termékét képezi, így szerzői jogvédelem védi.

 

 

1 komment